Steak & Ale Pie

Here it is - the recipe from the "Tijd voor Max". I'll have the English version up soon.

Thanks to all who watched, and to all at Tijd voor Max, it was great fun and I was made to feel really welome.

My pie, live on telly!Steak & Ale Pie

 
Voor het deeg:
• 400 g bloem
• 200 g koude boter in dobbelsteentjes 
• snufje zout
• 95 ml ijskoud water
 
Voor de vulling:
• 3 uien gesnipperd
• 500 g rundvlees (bij voorbeeld riblap) in dobbelstenen van 2 cm
• 1 winterwortel gesneden
• 100 g champignons in stukjes
• 1 eetlepel jus poeder
• 2 eetlepels bloem
• 150 ml donker bier
• laurierblaadje
• 1 theelepel thijm
• zout
• peper
• ovenvaste pan of ovenschotel
• springvorm of quiche schaal van 23 cm doorsnede
 
• Oven voorverwarmen op 180 ºC
 
 
Meng voor het deeg de bloem met het zout en voeg daarna de koude boter toe.
Meng dit alles goed met de hand. Door het snel te wrijven tussen de vingers ontstaat er een soort broodkruimel structuur. Laat het dus nog geen glad deeg worden.
Voeg 60 ml ijskoud water toe en meng dit ook redelijk snel.
Voeg de rest van het water toe en meng dit tot een bol deeg.
Laat afgedekt in de koelkast rusten voor 20 - 40 minuten
 
Fruit ondertussen de uien totdat ze glazig zijn.
Meng bloem met zout en peper en bestrooi hiermee het vlees rondom.
Voeg het vlees toe aan de uien en bak totdat het vlees bruin is.
(De bloem plakt misschien wat aan de pan, maar dit wordt in de volgende stap weer losgeweekt.)
Voeg 75 ml bier toe en meng goed. Voeg daarna de rest van het bier toe.
Het bier vormt samen met de bloem een dikke saus. Blijf roeren en lat dit een paar minuten doorkoken.
Voeg 200 ml koud water, winterwortel, laurierblad en thijm toe en meng.
Voeg vervolgens 1 grote eetlepel juspoeder toe en roer goed.
Zet de pan in de oven of schenk het vlees mengsel over in een ovenschaal.
• Verdeel het deeg 2 stukken: 2/3 voor de bodem en zijkanten en 1/3 voor de bovenkant van de pie.
• Rol het grootste stuk  uit tot een dikte van 5 mm en bedek de bodem van de ovenschaal
• Rol het tweede stuk deeg uit voor de deksel van de pie.
• Lepel het vlees en de jus in de schotel en voeg de champignons toe.
• Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg om straks de deksel beter te laten plakken.
• Leg de deksel op de pie.
• Knijp de randen dicht met je vingers en maak een paar sneetjes in het midden van de deksel zodat de stoom kan ontsnappen.
• Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de pie in de oven in ca. 35 - 40 minuten.

 

Go to top